Skip to content

Bier van het Moment (9): Maneblusser Lente


Naam:
Maneblusser Lente
Brouwerij:
Brouwerij Het Anker (Mechelen, BE)
Type:
Blond
Alcoholpercentage:
6,5%
Kleur:
Goudgeel
Geur:
Een subtiele frisse geur van koriander, curaçao en komijn.
Omschrijving:
De lichtblonde Maneblusser Lente wordt gebrouwen op basis van pilsmout, tarwemout, haver en rogge. Door de subtiele kruiden krijgt het bier een bloemig, fruitig, zachtzoet, verfrissend karakter. Heerlijk voor in de lente!
Wist je dat…:
De term Maneblusser is een populaire bijnaam voor een inwoner van Mechelen. Volgens geschiedschrijvers gebeurde het in de nacht van 27 op 28 januari 1687. Die nacht was het volle maan en hing er lage bewolking. Een man die uit een kroeg stapte dacht dat de toren in brand stond en sloeg onmiddellijk alarm. Uit hun slaap opgeschrikte buren trokken hun vensters open en konden alleen hetzelfde vaststellen. In een mum van tijd was de hele stad in rep en roer en werd de noodklok geluid. Het stadsbestuur, de burgemeester op kop, snelde naar de plaats van het onheil en begon in ijltempo de blussingswerken te organiseren. Langs de torentrap gingen emmers water als een ketting van hand tot hand, maar nog voor de top werd bereikt, schoof de maan door de nevel en moesten de moedige Mechelaars toegeven, dat ze slechts de rossige nevelgloed van de maan hadden gezien. Het maanlicht scheen immers door de ramen van de kathedraal en de lage bewolking stond ter hoogte van de klokkenramen in de St.-Romboutstoren, waardoor de indruk ontstond dat er rook uit de toren kwam.Hoewel ze probeerden de zaak stil te houden, konden de Mechelaars niet verhinderen dat er zelfs over de landsgrenzen hartelijk om werd gelachen. De spotnaam maneblussers zouden de Mechelaars voor altijd bewaren.
Referentie:
Maneblusser Lente

N.B. Wij wisselen geregeld van onze tapbieren, zodat we het aanbod speciaal en gevarieerd kunnen houden. Het is dus mogelijk dat dit bier ten tijde van uw bezoek aan Café Blek is vervangen door een ander heerlijk bier!

Back To Top